Jeg dåner! Jeg har bakt KANELBOLLER som magen tåler og kroppen blir glad av! Jeg er i himmelen!
2015-01-20 15.16.34Som barn kunne jeg levd på hjemmebakte boller. Jeg mumset det så fort jeg hadde sjangs og i lange baner hver gang jeg var på besøk hos besteforeldrene mine (som var ganske så ofte). Min kjære mamma og mormor undret seg alltid hvorfor jeg hadde så vondt i magen og var kvalm hver gang jeg var på besøk. Merkelig at bollene aldri ble misstenkt. Godt tiden har forrandret seg! Da jeg startet å studere ble magen min verste fiende, det var da jeg etter hvert dro sammenhenger. Faktisk har jeg ikke spist boller siden en konfirmasjon i 2008. Jeg lå sammenkrøket med magevondt og kramper i tre dager etter bollemumsingen. TRE dager. Etter det har ikke boller fristet meg en liten smule en gang. Inntil nå. Ikke spør meg hvorfor, men jeg har hatt SÅ himla lyst på kanelboller de siste dagene.
2015-01-20 15.16.42Jeg har derfor tryllet frem noen helt fantastiske kanelboller! Disse er slettes ikke sunne, men sunnere! Disse er bakt på surdeig, de er langtidshevede i først 12 timer for så nye 4 timer, de inneholder økologisk speltmel og de inneholder litt økologisk uraffinert rårørsukker. Skikkelige boller krever nemlig sukker for at gjæringsprosessen skal være optimal. Disse surdeigskanelbollene inneholder ikke hvetemel, raffinert hvitt sukker og gjær. De tre ingrediensene er nemlig tarmens desidert verste fiende. De lager mye krøll og bør definitivt ikke ta for stor del av kostholdet vårt.

For å lage disse bollene må du ha en surdeigsstarter. En starter kan lages selv, eller man kan arve en slant fra en erfaren surdeigsbaker. Jeg anbefaler sistnevnte da jeg har prøvd meg på surdeigslagingen uten hell. I forkant av bollebakingen anbefaler jeg å “mate” surdeigen slik at den vokser og dobler seg. Til en liten oppskrift trengs nemlig 1 dl surdeigsstarter. Ellers er bakeprosessen nøyaktig som surdeigsbrødbaking med tanke på hevetid og etterhevingen. Jeg setter altid deigen før jeg hopper til køys på kvelden, baker ut deigen etter en god natt søvn og lar den heve på benken mens jeg likevel er hjemme og styrer med andre ting. Perfekt helgesyssel med andre ord!

Til 8 store kanelboller trenger du:
2 dl melk
1 dl surdeig
3/4 dl økologisk rårørsukker
litt salt
5 dl økologisk siktet spelmel
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie (kan sløyfes)
——————-
50g smør
2-3 ts kanel
2 ss kokossukker

Steg 1: Rør ut surdegen i melk og sukker. Bak inn litt etter litt med mel, kardemomme, salt og evt gurkemeie. Gurkemeien putter jeg inne for fargen og den fine betennelsesempende virkningen den har i kroppen. Elt deigen i 5-10minutter. Dekk til bakebollen (husk surdeigen liker ikke bakeboller av stål) med plastfolie. La den stå et lunt sted over natten (12 timer).
Steg 2: Deigen skal nå ha hevet seg til dobbel størrelse. Smør litt rapsolje eller nøytral kokosolje på bakebord/benk og hender og trykk deigen ut til et rektangel eller rull til en pølse om du ønsker lage vanlige boller. Bland mykt smør, kanel og kokossukker sammen og smør dette oppe på den rektangulære deigen. Rull sammen. Min deig med nokså tynn, så for ikke å få mini kanelboller laget jeg små kringler av “kanelrullen” på bakepapiret. La heve i ca. 4 timer til fin størrelse.
Steg 3: om du ønsker prøve deg på klippekranser som mine klipper du kringlene og former de lett slik at kanelfyllet synes. Sett ovnen på 225 grader og stek bollene i c.13 minutter (om du lager de store som meg). Avkjøl på rist og mums i vei!
2015-01-20 15.17.01Surdeigsbollebaking er altså lettvint prosess bare du har tiden som verktøy. Kanelboller har aldri smakt bedre! Disse er de beste bollene jeg noen gang har smakt! Nå klarer jeg nesten ikke vnte til lille fis kommer hjem fra barnehagen og skal få en lun kanelbolle til ettermoddagskos. Han kommer til å hoppe i taket!

Tenk bollemumsing på en tirsdag da dere! Livet er til for å nytes! Ha en fin tirsdag!