LANGTIDSHEVEDE SPELTBOLLER
Sent lørdag kveld fikk jeg for meg at jeg skulle overraske gutta mine med rykende ferske boller på søndag. Det passet bra siden vi hadde planer om en tur i skogen og skulle henge noen timer på huset vårt. Skal si deg det ble poppis! Etter mange år uten boller pga kranglete mage er det er drøm å kunne spise det av og til igjen. Er det noe jeg har gjort mye i livet er det å bake boller. Det var min favorittaktivitet fra jeg var 4 til 18! Jeg tuller ikke! Jeg bakte boller hjemme, hos besteforeldre og hos venninner. Bakte, serverte alle og enhver, spiste (og fikk vondt i magen). Favorittoppskriften er detfor godt innbrodert etter alle timene med bollerulling.
Disse herlige speltbollene er derfor en versjon av barndomsfavoritten. Speltmel inneholder litt mer protein enn hvetemel og baksten har en tendens til å bli seigere enn "vanlig". Et triks for bra bakst med spelt er derfor å IKKE tilsette mer mel til tross for seigere deig enn den en vanligvis pleier ha. Langtidshevingen fungerte strålende og resultatet ble jaggu meg fantastisk bra. Langtidsheving er lurt for å gjøre baksten lettere å fordøye og næringsstoffene mer tilgjengelige. Mange med kranglete mage opplever å tåle bakst som dette lettere (inkludert meg!). Pssst! Vil du bruke surdeig her? Bruk 1 dl happy surdeig i stedet for gjær (se her).
SPELTBOLLER
Til ca 20 store boller trenger du:
2 liter økologisk speltmel
1 dl honning
1 dl rårørsukker
200g smeltet smør
2 ts kardemomme
7 dl valgfri melk
1 ts gjær
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Etterhev i 1-1,5 time og stek midt i ovnen på 250grader i 10 min. KOKO gode!!