LANGTIDSHEVEDE SPELTBOLLER
HALLO!
Sent lørdag kveld fikk jeg for meg at jeg skulle overraske gutta mine med rykende ferske boller på søndag. Det passet bra siden vi hadde planer om en tur i skogen og skulle henge noen timer på huset vårt. Skal si deg det ble poppis! Jeg har aldri prøvd meg på langtidsheving av søt gjærbakst før, jeg har heller ikke bakt spesielt mye gjærbakst med spelt. Det går stort sett i surdeigsbakst hos oss, og den oppfører seg jo litt annerledes. Noe jeg derimot har gjort mye er å bake boller. Det var min favorittaktivitet fra jeg var 4 til 18! Jeg tuller ikke! Jeg bakte boller hjemme, hos besteforeldre og hos venninner. Bakte, serverte alle og enhver, spiste (og fikk vondt i magen).
Selvom jeg ikke baker eller spiser stort mye gjærbakst lenger har jeg favorittoppskriften godt innbrodert etter alle timene med bollerulling. Disse herlige speltbollene er derfor en versjon av barndomsfavoritten. Speltmel inneholder litt mer protein enn hvetemel og baksten har en tendens til å bli seigere enn “vanlig”. Et triks for bra bakst med spelt er derfor å IKKE tilsette mer mel til tross for seigere deig enn den en vanligvis pleier ha. Langtidshevingen fungerte strålende og resultatet ble jaggu meg fantastisk bra.
Langtidsheving er lurt for å gjøre baksten lettere å fordøye og næringsstoffene mer tilgjengelige. Korn inneholder mye fytinsyre, en syre som fungerer som et minerallager. Syren binder seg til fler mineraler, blant annet kalsium, jern og sink, og danner uløselige salter. Fytinsyren som finnes i både korn, nøtter og frø kan altså kalles for en mineralblokker. Den hindrer tarmen i å ta opp verdifulle byggesteiner. Dessuten er det mange som mener fytinsyren irriterer tarmen og på mange måten kan skade den. Fytinsyren nøytraliseres eller ufaliggjøres ved bløtlegging, langtidsheving eller ved surdeigsbakst. Mye tyder på at kornet bør bløtlegges i 7 timer eller mer i et syrlig miljø. Altså en grunn til å langtidsheve eller starte med surdeig. Disse bollene er langtidshevet i 12 timer. Bolledeigen er også tilsatt en liten ss eddik for å skape et syrlig miljø. Av søtning i bollene har jeg brukt rårørsukker og litt honning. Det uraffinerte hvite sukkeret frister lite. Jeg skal garantere at selv den største bolleelskeren av dem alle ikke vil merke noe forskjell og vil eeeelske disse bollene!
SPELTBOLLER
Til ca 20 store boller trenger du:
- 2 liter økologisk speltmel
- 1 dl honning
- 1 dl rårørsukker
- 200g smeltet smør
- 2 ts kardemomme
- 7 dl valgfri melk
- 1 ts gjær
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Etterhev i 1-1,5 time og stek midt i ovnen på 250grader i 10 min.Ellis har lik mage som mammaen sin, så hvetemal lager baluba i magen. Derfor var han overlykkelig over ferske boller som ikke ga magevondt. Jeg smakte en liten bit, men trives best uten så mye gluten. Magen oppførte seg eksemplarisk men jeg blir sliten, trøtt og en lite tålmodig mamma. Derfor styrer jeg heller unna! 😉
Rosa
Det var virkelig en interessant kommentar, den sidste i indlægget. At du bliver træt, “sliten” og utålmodig… når du spiser gluten. Jeg har i en lang periode levet både sukkerfrit og glutenfrit (og til dels mælkefrit) … men ikke lige nu. Og jeg er nu netop træt, energiforladt, depri, pirrelig, irritabel! … Mon der er en sammenhæng?!?
Har du ellers skrevet noget om fødevarers psykiske virkning? Altså ikke kun den fysiske ondt-i-maven-ting.
Linn
Det er jeg overbevist om at det er noen sammenheng! Kanskje prøve en periode uten igjen? Jeg skal absolutt sette meg litt inn i ernæring og psyken. Spennende!
Rosa
Jeg vil glæde mig til at læse mere❤ Tak fordi du vil videregive så meget nyttig information.
Jeg er igen gået over til glutenfri, sukkerfri og mælkefri kost… og vips… er de psykiske symptomer væk?
Eva Isabel
Hei. Takk for super oppskrift. De falt i smak hos alle her. Jeg brukte kokosblomstsukker og kokossirup som søtning. Disse bollene skal bakes igjen. Finner alltid inspirasjon til god mat på bloggen din.
Linn
Så gøy! Turte ikke prøve kokossukker pga fargen, hvordan gikk det? Må teste det neste gang! Har jo egentlig nesten ikke annet enn kokossukker her i huset 😉
Ns
Hei
Brukte denne oppskriften men deigen ble veldig klissete ( flytende), er det 2 liter og ikke 2 kilo speltmel?
Linn
Nei, 2 kg speltmel. Har nylig laget de og det stemmer. Så rart din ble flytende, det har jeg ingen forklaring på, dessverre!
Ns
Der står 2 liter i oppskriften….
Linn
Beklager, skrev feil. 2 LITER jeg mener. Så det står rett i oppskriften. Laget de til bursdagsselskap i dag også og det stemmer veldig bra 🙂
Ns
Bollene ble veldig gode da ?
Anja
Kan ein bruke kokosblomstsukker i steder for rårørsukker?
Linn
Ja, det går helt fint!
Anette
Hei,
– disse skal jeg prøve!
Er det siktet spelt, eller sammalt? 🙂
Linn
Siktet! 🙂 Kjempegode!
RANDI
Kan du si noe om hvor deigen skal stå til heving. Kaldt, varmt, eller romtemperert?
Linn
På benken, rompemperatur 😉
Tove
Jeg lagde disse nå, og HALLO🤩🤩 De er helt fantastiske, og jeg som er elendig på gjærbakst fikk luftige og gode boller☺️
Linn
Hurra! Så gøy å høre!!!😍
Anne
Hei! Dette så ut som en fantastisk oppskrift, gleder meg til å bake til femåringen min som eelsker hveteboller men blir skikkelig uggen i magen av det. Kanskje et litt rart spørsmål, men kunne du veid hvor mye 2 liter speltmel veier hos deg? Jeg vet ikke om det er litermålet mitt som er tullerusk eller om det er noe med hvor kompakt det blir, men jeg får liksom aldri til bakeoppskrifter når det er volum i stedet for vekt… Hadde satt utrolig stor pris på det om du hadde hatt muligheten!
Linn
Bare google liter til gram. Det gjør jeg noen ganger og det blir veldig bra 🙂