LANGTIDSHEVET BRYTEBRØD AV SPELT
I helgen er det både morsdag og fastelaven. På slike dager er det ekstra kos å nyte lange frokoster med de vi er glade i. I den anledning har jeg laget noen knakende gode eltefrie rundstykker. Disse er hevet natten over, noe som er positivt både for næringsopptak og for tarmen. De er bakt på spelt og inneholder ekstra byggeklosser fra både havre og frø. Dessuten er de sabla enkle å lage (gjør seg nesten selv)! Sett disse lørdag kveld og dere har ferske rundstykker til frokostkos. Anbefales!
Du trenger en stor ildfast form, eller en liten stekeplate med høy kant for å lage disse som et (eller to) brytebrød. Har du surdeig kan disse lages med surdeig også. Bruk 2 ss boblende surdeig istedenfor 1 ts gjær.
Til et brytebrød trenger du:
1 liter økologisk speltmel
0,5 dl linfrø
0,5 dl solsikkefrø
0,5 dl sesamfrø
0,5 dl havregryn
50g smeltet smør
3,5 dl valgfri melk
1 ts gjær
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Del så opp deigen i 10 like store emner og rull til rundstykker. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Bruk bakepapir i bunnen og plasser rundstykkene med litt mellomrom, så hever de fint inn i hverandre. Etterhev i 1 time og stek midt i ovnen på 250grader i ca 14 min.
Perfekt frokostkos i helgen!