Hei hå!
Denne uken er Snopuke for “Spis deg slank og GLAD”-gjengen. Vi tar de igjennom all info omkring hvilken søtningsalternativer de bør bruke, hvorfor de skal bruke de og hvordan bruke de. Det er et hav av søtningsalternativer der ute, og hvilke er egentlig best både med tanke på helsen vår, men også med tanke på bruksområder? Vi lærer dem tips og triks for å lage sunn snop, deler våre favorittoppskrifter OG for ikke å snakke om lærer de alt om rå sjokolade! For visste du at kakaobønnen er så næringsrik at den betegnes som supermat, og at det burde spises hver dag?
DSC_7273 2Jeg har tatt et lite dypdykk i kakaoens historie, det var jaggu spennende lesning! Visste du at vi skal helt tilbake til 1400 f.Kr?

Arkeologiske funn viser at Mayaindianerene dyrket sine egne kakaotrær så langt tilbake som 1400-1100 f.kr. De kalte det “kakaw” som betyr “det gudene inntar”. De ristet bønnene og brukte det som nytelsesmiddel og som medisin. Kakaobønnene ble på mange måter sett på som hellige, og etter hvert regnet som så verdifulle at de benyttet de som penger. Faktisk nådde ikke kakaobønnen Europa før på 1500tallet. Prins Filip av Spania fraktet bønner og noen Mayaindianere til landet for å lage kakaodrikken tilsatt litt sukker i 1544. Det var faktisk bare Spania og Portugal som hadde tilgang på kakaodrikken på grunn av koloniene sine, og det var strengt forbudt å eksportere til andre land. Noen år senere fikk engelskmennende og franskmennene fatt i kakaobønnen og startet dyrke sine egne plantasjer. På midten av 1600tallet kunne man få fatt i kakaodrikken i London, for kun de aller rikeste selvsagt. Mot slutten av 1700tallet ble det bygget møller som knuste bønnene og skilte ut fettet som ble det velkjente kakaosmøret. En luring tok patent på kakaopulveret og fant senere ut at om kakaosmør, kakaopulver og sukker smeltes sammen og så stivner igjen, blir resultatet en magisk mørk sjokolade.

Visste du at kakaobønnene finnes i store frukter, nesten som vannmelon? Og at dyrkningsforholdene, med tanke på temperatur, vær og vind har vanvittig stor påvirkning? En frukt inneholder rundt 40 bønner, og de bønnene fermenteres og tørkes før de kan benyttes i kakaoproduksjon. Velger du rå kakaoprodukter er disse bønnene ikke varmet opp mer enn til 42 grader (andre kan varmes opp til 100-150grader) og er heller ikke tilsatt aromaer eller kjemiske stoffer. Det er grunnen for at RÅ SJOKOLADE er så rik på næringsstoffer kroppen blir glad av. Og dermed grunnen for at jeg anbefaler et knekk sjokkis hver dag.  DSC_7279Da jeg startet på mitt snopeventyr i København trodde jeg ikke at jeg likte rå sjokolade. Den bismaken den brakte med seg var umulig å kamuflere, og jeg følte den gjorde alt annet enn å tilfredstille de kravene jeg hadde til GOD sjokolade – selv med mye søtning blandet i. Etter mange år med prøving har jeg funnet ut at kvaliteten på kakaobønnene har MYE å si. Og at blandingsforholdet mellom kakaosmør og kakaomasse er helt avgjørende for god sjokolade. Nå lager jeg rå sjokolade jevnt og trutt, og har nesten alltid rå sjokolade liggende i kjøleskapet. Gjerne pimpet med supersnacks som gojibær, hakkede nøtter, bipollen osv. For meg en det skikkelig hverdagsluksus å ta et lite knekk til en kopp te eller kaffe hver dag. Hva er hverdagsluksus for deg?

HER finner du oppskrift på rå sjokolade med gojibær.
HER finner du rå sjokolade som kan kjøpes ferdig – og som smaker kriminelt godt!

Forresten, i kveld på facebook går vi LIVE for å snakke litt om sunn snop! Ca kl.21!
(PS! Fikk du ikke sett dette live? se videoen HER!)
DSC_7287
Ha en strålende fin onsdag!