LUKE 16 – JULEGRANOLA
16 desember og bare 8 (!!) dager til julen synges inn. Jeg kjenner jeg blir litt småstresset, men jeg tror jeg har alt under kontroll. I år har jeg vært tidelig ute med det meste, men det kjennes nesten litt merkelig ut det også. Hva skal jeg liksom bruke førjulstiden til da? Heldigvis har jeg ikke hatt o`store bakedag eller pyntet juletreet enda. Det er virkelig da julestemingen pleier komme for fullt!
Ny dag, ny oppskrift. Bak dagens luke gjemmer det seg en herlig granola med en liten juletvist. Hva med en litt annerledes vri på Granolaen til jul? Denne er perfekt å ha til frokost, kvelds eller et lite mellommåltid sammen med litt tyrkisk yoghurt. Det er lurt å lage opp en stor porsjon når du først er i gang, så har du herlig granola stående til kjappe måltider. Hjemmelaget mat er også perfekte gaver å ha til familie og venner i julen. Fordel blandingen i små glass og sett på en liten merkelapp og en fin liten sløyfe, så har du klar en julegave litt utenom det vanlige.
Julegranola
Du trenger:
- 200 g valnøtter
- 200 g havregryn
- 100 g gresskarkjerner
- 80 g mandler
- 70 g solsikkefrø
- 70 g sesamfrø
- 40 g kokoksflak
- 130 g kokosolje
- ca 1 dl lunkent vann
- 4 ts kanel
- 4 ts kardemomme
- 2 ts havsalt
- 1/2 ts vaniljepulver
- 3 ss kokossukker
- Tørkede tranebær, gjerne disse
Sett ovnen på 140 grader. Grovhakk nøttene og bland alt det tørre. Smelt kokosolje og bland med vann. Hell det over det tørre og bland godt. Ta bakepapir utover et stekebrett og hell blandingen utover. Stek det i ca 1 time og rør gjerne litt underveis. Pass på slik at den ikke blir brent og la den stå litt lengre om det ikke er tørt. Avkjøl blandingen og oppbevar Granolaen på tette glass.
Ha en nydelig dag!
Pssst! Vinner av konkurransen trekkes kl18 i dag! Kommenter frem til det om du vil vinne!
Maylinn
Hei 🙂 Skal kokosflak og tranebær også tilsettes før blandingen settes i ovnen? Bruker du store eller små havregryn?
Linn
Bruker som regel alltid store glutenfri havregryn. Stek gjerne kokosen og tranebærene sammen med resten 🙂
Hanne
Kokosflak er det de tynne flate, og isåfall, funker det like fint med den typen revet kokos man får kjøpt på butikken? Og hvor mye tranebær skal brukes i oppskriften? Fikk endelig iherbpakke i dag med fire poser tranebær, så til helga blir det julegranola 😀
Linn
Ja, det stemmer! Men du kan selvsagt bruke vanlig kokos også 🙂 Denne granolaen er SÅÅÅ god!!
Hanne
Hvis jeg skulle bløtlagt frøene og nøttene til denne oppskriften, da bør de vel ligge over natten med litt eddik og vann? Må de da tørkes før jeg kan lage granolaen? Og holder det med en pose tranebær i granolaen?
Linn
Ja, du har helt rett! Da bør det legges natten over i vann og bittelitt eddik. Også bør du tørke de først før granolaen lages. En lit heavy prosess, men det som kan være lurt er å bløtlegge og tørke en hel del når du først er i gang, så kan du ha dette liggende til både knekkebrød, granola, brødbakst osv. Sånn gjør jeg det, ellers blir det for tidkrevende for min del 😉
Mia
Hvorfor må nøttene og frøene tørkes etter bløttlegging når de likevel skal i ovnen når granolaen stekes?
Linn
Du må ikke bløtlegge disse? Denne oppskriften er forøvrig supergod!
Karin-Maria
Kan jeg erstatte kokosoljen med olivenolje å rapsolje? Kun laget granola med olje å lønnesirup før..
Linn
Ja, rapsolje går nok fint 🙂