LUSSEKATTER - SURDEIG

Til dere som får julekalenderen vår rett i mail-innboksen hver dag: dagens luke MÅ bakes! Og til dere som ikke følger kalenderen: jeg bare MÅ dele oppskriften med dere her også!

Dere vet hvor opptatt jeg er av å behandle kornet på rett vis, både for å gjøre det mer magevennlig, men også for å gjøre det enklere for kroppen å ta opp næringen. Det var derfor på sin plass å prøve Lussekatter bakt på økologisk spelt, langtidshevet natten over. Jeg brukte også kokossukker som søtning. Skal si dere det ble vellykket! Herlighet, så godt!

LUSSEKATTER

Til 18-20 lussekatter trenger du:

  • 2 liter økologisk speltmel

  • 2 dl kokossukker

  • 200g smeltet smør

  • 2 ts kardemomme

  • 2 ts gurkemeie

  • 7 dl valgfri melk

  • 1 ts gjær

Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og la den heve i 12 timer. Rull så Lussekatter, og bland gjerne inn litt rosiner om det er ønskelig. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje (kokosolje) på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Etterhev i 1-1,5 time og stek midt i ovnen på 250grader i 10 min.

SURDEIG: Vil du lage disse med surdeig gjør du nøyaktig samme som over, men bruker surdeig i stedet for gjær. Har du ca 1 dl happy boblende surdeig kan du starte rett på, men ofte trengs starteren å få litt fart på seg før baking. Da tar du 1 ss fra starteren din i en bakebolle og rører inn 4 ss mel og 4 ss vann. La den stå til den er full av liv og bruk hele i lussekattdeigen. Hev gjerne i 12-14timer. Resultatet blir KNALL! Har du ikke surdeigsstarter og vil lære mer om surdeig, fermentert mat og annet gøy. Bli med på Fermenteringskurs da vel!

I morgen skal hele gjengen på Lusiafeiring i barnehagen, da tar mor med egne lussekatter i vesken, så slipper ingen få vondt i magen! :)

Forrige
Forrige

PEPPERKAKESIRUP I KAFFEN

Neste
Neste

VI SPISER FOR MYE SUKKER OG FOR LITE FISK!