MATEN SOM GIR DEG DET LILLE EKSTRA!

For en stund tilbake var jeg med Ä bidro i en artikkel i bladet Plusstid om maten som gir oss det lille ekstra. Spesielt rettet mot vintersesongen med mye forskjÞlelse. Selvom vÄren banker pÄ dÞren i disse dager er tipsene like aktuelle. SÄ, here we go!

Paprika

Knasende sprÞ paprika gjÞr seg godt i salaten bÄde til lunsj og middag. Den er ogsÄ super Ä knaske som tilbehÞr til brÞdmat, ved siden av egg eller i gryteretter osv. Mine to smÄ pÞbler elsker knaske rÄ paprika, sÄ hos oss har vi HØYT forbruk av paprika.

Visste du at paprika er en av de beste kildene til vitamin C, en sterk antioksidant som styrker immunforsvaret vÄrt? Slike antioksidantbomber er spesielt viktig i forskjÞlelsestider.

Hvit fisk

De aller fleste av oss spiser altfor lite hvit fisk. Den hvite fisken er svÊrt gunstig for kroppen vÄr pÄ grunn av hÞyt innehold av viktige nÊringsstoffer vi ikke finner sÄ mange andre steder. Hvit fisk er spesielt rik pÄ Jod som vi trenger for energiomsetningen i kroppen vÄr. Hyse er en fiskesort som er spesielt rik pÄ jod, den brukes mye i fiskekakeproduksjonen. Derfor vil jeg slÄ et slag for fiskekaker, men velg de med hÞyt fiskeinnhold!

– Jod er dessuten svĂŠrt viktig for smĂ„ barn og gravide i utviklingen av et normalt nervesystem.

Denne torskegryten er en populÊr middagsrett her pÄ bloggen og hjemme hos oss. Den lages stort sett hver uke siden barna elsker det. Fin mÄte Ä fÄ i seg mer vit fisk pÄ!

IngefĂŠr

Lag deg te med frisk ingefĂŠr i skiver, putt ingefĂŠr i smoothien din, eller rasp den og bruk i matlaging. Jeg bruker ogsĂ„ ingefĂŠr nĂ„r jeg fermenterer. Det setter en liten prikk over i `en nĂ„r det gjelder smak, ogsĂ„ er det en fin mĂ„te Ă„ fĂ„ i seg mer ingefĂŠr pĂ„. IngefĂŠrroten er spesielt rik pĂ„ antioksidanter og effektiv mot infeksjoner, forkjĂžlelse og influensa. Les mer om hvorfor fermentering er sĂ„ bra HER.

Kaldpresset olivenolje

En god kaldpresset olivenolje over salaten Þker nÊringsopptaket og gir kroppen pÄfyll av svÊrt gode fettsyrer. Olivenoljen er ogsÄ en viktig antioksidant som kobles til forebygging av hjerte-karsykdom og kreft.

NĂžtter

En neve nÞtter til mellommÄltid ved siden av noen bÊr eller en frukt holder blodsukkeret stabilt og gir pÄfyll av gode fettsyrer. Det er ogsÄ antioksidanter Ä finne i nÞttene, foruten en hel haug gode vitaminer og mineraler. Jeg og resten av gjengen spiser ogsÄ nÞtter i form av sunn snop , nÞttesmÞr eller i hjemmelaget granola (oppskrift i mat-prepp guiden)

Mer grĂžnnsaker!

De fÊrreste av oss klarer Ä dekke behovet for grÞnnsaker. I sommermÄnedene er mange av oss flinke til Ä lage deilige salater, men i vintermÄnedene glemmes grÞnnsakene lett. Januar, februar og mars er for mange de "tÞffeste" mÄnedene, men det er nettopp i disse mÄnedene fokuset pÄ grÞnnsaker bÞr vÊre stÞrst. Inkluder grÞnnsaker til alle mÄltider i lÞpet av dagen, vi trenger pimpe kostholdet vÄrt med mer farger!

Tilskudd av fiskeolje og vitamin D

Det er to ting som er spesielt viktig Ä fÄ i seg i vinterhalvÄret. Det er vitamin D og fiskeolje.

Eller: hovedregelen for vitamin D er Ä ta tilskudd alle mÄneder med bokstaven R i seg. Det betyr at du kan ha et opphold om du er flink Ä vÊre mye i solen og bruke solvett i mai-august. Disse holder energinivÄet vÄrt oppe og styrker immunforsvaret vÄrt.

Har du noen fler tips pÄ lur?

Forrige
Forrige

DIGG SALAT SOM GIR VÅRVIBBER

Neste
Neste

GRØNNE VAFLER