Føler du at du gjør alt rett, men vekten nekter å rikke seg?
Du er aktiv og har gjort mange kostholdsendringer uten at ting skjer på vekten?
Du har noen kilo ekstra som skal av, men kroppen samarbeider ikke helt?

Jeg startet jobbe på klinikk med kostholdsrådgivning som nyutdannet etter endt bachelorgrad i 2012. Jeg har lært så mye, blitt kjent med så mange, og fått erfare de merkeligste plager som kan settes i sammenheng med kostholdet vårt. Jeg har lært at maten vår virkelig kan fungere som medisin. Sammen har vi fått til underverker, og jeg er så takknemlig for å kunne hjelpe til med å “trylle” med kostholdet!

I alle de årene jeg har jobbet med kostholdsrådgivning har jeg stadig møtt på jenter/kvinner som gjør alt rett, faktisk gjør de det helt perfekt. Men resultatene uteblir. Mange har jeg fulgt tett over lengre perioder, de spiser helt etter “boka”, gjør alle små og store justeringer som jeg ber de om, men det skjer ingenting på vekten. Faktisk kan det gå motsatt vei også, at vekten peker oppover til tross for at alt gjøres helt rett. Kroppen spiller ikke helt på lag, men hva skjer egentlig? Frustrerende for både meg som veileder og de jeg veileder.

“Hvorfor går jeg ikke ned?”

Husker dere jeg fortalte at jeg hadde hatt to gladhistorier på rappen en dag? Begge disse historiene er i kategorien over. Kvinner med en enorm motivasjon og kunnskap om kostholdet, de har testet mye, er i aktivitet, og følger kostplanene jeg har laget til de til punkt og prikke uten å få resultater. Årsaken til at de responderer dårlig på kostholdsenringene er ofte:

Lavt stoffskifte
Hormoner i ubalanse

Livsstil – Mye stress, dårlig søvn, høye krav og forventninger
Mage-tarmproblematikk


Hos disse kvinnene er det ofte mer sammensatt enn som så. De har mye å ta tak i med livsstil. Mange har mye press på jobb, høye forventninger til seg selv både privat og på jobb, og sover både dårlig og lite. Dette i seg selv er med på å sette spesielt hormonene våre ute av spille. Er menstrasjonssyklusen regelmessig hos disse kvinnene tror du? I mange tilfeller ikke. Det med å leve etter menstrasjonssyklusen sin er forøvrig superspennende! Vi kvinner er temmelig variable igjennom måneden og kan gjøre gode grep for å tilpasse oss der etter. Et av gladhistoriene jeg nevnte over var nemlig et slikt tilfelle. En ung jente med uregelmessig mens. Vi gjorde enda større tiltak i kostholdet, startet på noen kosttilskudd, fikk menstrasjonen i rute igjen OG startet så å spise etter syklusen. Så løsnet det. Utrolig spennende!

Jeg opplever at mange med lavt stoffskifte, eller stoffskifte som ligger å vipper mellom normalt/lavt har mye å hente på kostomlegging. Ofte setter jeg de på et “sprudlende sunt kosthold”, en blodsukkervennlig vei med fokus på langsomme karbohydrater i moderate mengder, gode fettsyrer og proteiner. Mange får supre resultater, men hos noen holder ikke dette. Vekten rikker seg fortsatt ikke. Hos disse er ofte tarmen kranglete, de har lekk tarm og er overfølsomme mot ulike matvarer. Det er først når vi gjør tiltak der (og dere vet jo jeg elsker jobber med tarmhelse!) at resultatene kommer som perler på en snor.

Som dere skjønner er det ofte ikke så enkelt som kalori inn og kalori ut når det gjelder vektnedgang. Vi er mer sammensatt enn som så! Spennende, sant?