Goood søndag!
Disse vet jeg mange har ventet på at skal deles. Det kan jeg godt forstå, for disse er digge! – og veldig populære hos husets to små menn! Fast matpakkemat som elskes!

Det fine med disse er at de er langtidshevet. Du vet, slenger røren sammen før leggetid og baker de ut på morgenen. Ved langtidsheving går hevingen sin naturlige gang og baksten oppleves som mye lettere å fordøye. Jeg har også testet de med surdeig, så har du en glad surdeigssstarter hjemme kan du bruke 2 ss surdeig i stedet for gjær. De er laget på speltmel, og jeg har (som vanlig) pimpet de litt, for å lure inn mer næring. De inneholder malte havregryn og quinoamel. I tillegg har jeg lurt inn finrevet gulrot. Quinoa inneholder mye protein og er smart å tilsette i bakst for å øke næringsinnholdet. Gulroten hjelper også til med både sødme og næring.

LANGTIDSHEVEDE POLARBRØD MED SPELT OG GULROT

Du trenger: (26-28 stk)

 • 200g malte havregryn
 • 100g quinoamel (kan erstattes med mer speltmel)
 • 400g finmalt/siktet speltmel
 • 250g grovmalt/sammalt speltmel
 • 2 finrevne gulrøtter
 • 5 dl melk
 • 1 dl olje
 • 1-1,5 dl vann
 • 1 ts salt
 • 1 ts gjær (eller 2 ss surdeig)
 1. Kjør havregryn til mel i foodprosessor/stevmikserbeholder.
 2. Ha alt det tørre i bakebollen
 3. Tilsett olje, melk og gjær. Sett i gang kjøkkenmaskinen eller rør godt for hånd.
 4. Rør inn finrevet gulrot og spe med vannet til en jevn og fin fast deig.
 5. Dekk til med plast/kjøkkenhåndkle og la stå på benken i 10-12 timer.
 6. Etter 10-12 timer: Del deigen i to, rull to pølser som igjen deles i små boller. Rull boller som igjen kjevles ca 1/2 cm tykke.
 7. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett, lag små hull med en spisepinne eller lignende. La de ligge til etterheving i 15-20minutter mens ovnen blir varm.
 8. Stekes på 225grader i 10minutter.

TIPS! Disse er helt toppers å fryse. Tar du de opp til frokost og vil ha de “nystekte”, varmer du de på 160-170 grader noen få minutter. Nyydelig! Jeg tar de opp fra fryseren til matpakkene hver morgen. Tiner på 10minutter, smører de da med pålegg og har de med i matboksen til barna.

Forresten! Er du nysgjerring på surdeig og har lyst til å prøve deg på surdeigsbakst? Det er så mye enklere enn du tror. Bli med på online surdeigsworkshop online 8.mars! Der vil du få en god innføring, jeg deler alle mine beste tips for å naile surdeigsbaking og få de beste resultatene. Det er som langtidheving, bare at gjæren droppes helt og surdeigen erstatter gjæret. Resultatet blir lettfordøyelig, magevennlig og mer næringsrikt. Dessuten er det nydelig godt, da! Save the date, så vil det komme mer info så snart påmeldingen åpner👏🏻👏🏻