Hei hå!
Jeg er tatt av spiredillen. Jeg er altså helt hektet på spirer og topper de på alt som toppes kan! Jeg har alltid synes spirer smaker nydelig men har trodd spireprosessen er en tidskrevende greie og at det ikke akuratt passer hun som er født uten både tålmodighet og grønne fingre. Lite visste jeg at det gjør seg nesten selv, gir mestringsfølelse ut av en annen verden for hun uten grønne fingre, smaker aldeles fantastisk og passer til absolutt alt. Hvorfor spire tenker du kanskje? Jo, det skal jeg si deg! Spirer er proppfulle av næring kroppen enkelt kan fordøye og utnytte. Når du spirer korn og frø vil proteinet ble svært lettfordøyelig, fytinsyren (enzymhemmer som hindrer/netsetter næringsopptak) som sitter i kornet/frøet vil brytes ned og næringsverdien vil økes kraftig. Dessuten er det billig kvalitetsmat!
2011-03-02 14.22.02For vellykket spiring trengs ikke noe dyrt utstyr eller noe hokus pokus. Du trenger et spireglass som dette, eller evt et tomt glass med et gassbind og en strikk over. De fleste frø skal bløtlgges 10-12timer, skylles og så er prosessen i gang. Spirene er ferdige etter 3-5 dager avhengig av type og må skylles 3 ganger iløpet av dagen. Jeg har spireglasset stående på benken ikke langt fra vasken og skyller de godt under springen, snur glasset på hodet så vannet siver ut og vipps ferdig. Altså ikke det spor krevende. Når spirene er ferdige settes de kaldt og spises omgående. Spirer er ferskvare og holder seg en ukes tid i kjøleskapet. 2011-02-24 12.32.14Spireglass finner du her og her finner du et bredt utvalg av økologiske spirer. Sana Bona har også en egen startpakke med 3pk av de enkleste spirene her.

Næringsverdien til spirer er overraskende høy, spesielt på protein. Alfalfaspirer inneholder så mye som  35% protein og en hel haug vitaminer og mineraler. De inneholder for eksempel mer karoten enn gulrøtter og mye klorofyll som gir energiii! Bukkhornskløver er i karrifamilien og har en spennende krydderaroma. Den er også veldig fin for tarmen og skal være effektiv mot for eksempel sopp i tarmen. China Rosa eller reddikspirer er til nå mine absolutte favoritter siden smaken er litt spicy og passer derfor helt perfekt til krydret mat. Hele familien er for eksempel dillet på disse i tacoen!2011-02-24 12.33.342011-03-01 16.37.24Spirer kan toppes på det meste. Det tilfører måltidet en masse næring, gir god smak og er derfor en enkel måte å pimpe kostholdet sunnere. Jeg bruker spirer i salaten, som topping på knekkebrød, i middagsretter, i bakst, ja i grunn i det meste. Har du barn som ikke er spesielt giret på grønnsaker er spirer ypperlig å teste. La deg spire sine egne og de kan se endringer dag for dag. Det pleier være mer populært å spise noe de har laget selv, og velger du smaksnøytrale typer som for eksempel alfalfa kan de bli tatt godt imot også.
2011-02-10 23.22.29Spir i vei! Det anbefales på det varmeste!
Ha en nydelig helg! Jeg skal bruke helgen på litt Risholmenjobbing og venter 12 gjester til bords på lørdag!