Altså, jeg dåner! SPRØ kjeksbunn, SEIG karamell MED sjokoladetrekk. Det kan jo ikke bli bedre!

I kjent stil fikk jeg akutt en oppskriftsidé og slang meg rundt for å teste, rett før ettermiddagsrushet kicket inn med barnehagehenting, middag, treninger og alt det der. Det er så typisk meg, og det er som regel de oppskriftene som blir best også. Målet var en Twix variant, glutenfri sådan. Sannelig ble resultatet bedre enn jeg kunne drømt om. Så vanvittig godt!

Twix baren er overraskende enkel å lage. Kjeksbunnen er glutenfri og er laget av mandelmel og glutenfritt mel. Her tror jeg det fint kan brukes vanlig speltmel også.

Du trenger:

KJEKSBUNN:
2 dl mandelmel/malte mandler
1 dl jyttemel evt annet glutenfritt mel/speltmel
2 ss potetmel
2 ss kokosolje, evt smør
2 ts bakepulver
1 ts salt
2-3 ss kokossirup/Sukrin sirup
4 ss vann

KARAMELL:
15-16 ferske dadler (juicy dates, selges ofte i kartonger i fruktdisken)
1 ts vaniljepulver
1-2 ss vann

1 plate sjokolade

  • Bunnen:
    Kjør mandlene i stavmikserbeholder/foodprosessor til mel. Evt bruk ferdig mandelmel fra butikken (eks änglamark). Bland det tørre i en bakebolle, rør inn kokosolje og sirupen. Tilsett en og en ss med vann til fin konsistens. Ha bakepapir i en brødform og trykk deigen ut i den. Stek midt i ovnen på 175 grader i 25min.
  • Mens bunnen steker lages karamellen:
    Er ikke dadlene skikkelig juicy? Ha de i en bakebolle, hell over kokende vann og la de stå der i 10 min før du heller av vannet. Ta steinen ut av dadlene. Ha dadlene i en stavmikserbeholder/foodprosessor. Pulser litt og litt med maskinen. Da er det enklere å kutte dadlene uten at det blir en stor seig klump. Ha i vannet litt etter litt, så vaniljen. Kjør litt og litt til karamellen er seig, jevn og fin.
  • Ta kjeksbunnen ut av ovnen og avkjøl lett. Mens bunnen enda er varm smører du karamellen utover bunnen. Avkjøl på en skjærefjøl. Når den er avkjølt: skjær i passelige barer (siden bunnen er glutenfri er den litt porøs, så det er smart å ikke dele den i altfor tynne biter).
  • Smelt en plate mørk sjokolade over vannbad. Tilsett gjerne 1 liten ts kokosolje for bedre konsistens. Dypp barene forsiktig i den smeltede sjokoladen med en gaffel. Avkjøl i kjøleskap og NYT!💛

Dette er definitivt ny favoritt. Bør testes!!