SUPERKNEKKIS
Siden magen min brått reagerer på en hel del, og både nøtter, havregryn og diverse andre ingredienser ikke lenger kan spises har det blitt litt eksprimentering på meg i det siste. Jeg har jo fått et lite kjærlighetsforhold til bokhveten. Grøten er en fast følgesvenn og melet har vært en del av kostholdet mitt i noen år. Nå er bokhveten enda mer elsket og en enda større del av kostholdet mitt, såååå si hei til mine F.A.N.T.A.S.T.I.S.K.E bokhveteknekkis! Disse er grååååådig gode, sprudlende sunne og veldig enkle å lage. Jeg har allerede laget oppskriften tre ganger, og hei! Ny favorittoppskrift! Bokhveten har jeg jabbet om for dere flere ganger. Tenk, det er en urt og ikke et kornslag. Den er superrik på flere mineraler (særlig magnesium og jern), den er snillere med blodsukkeret enn korn, og den har en litt nøtteaktig smak. Elsk smesk! Disse er altså helt glutenfrie, snille med blodsukkeret, og inneholder såklart helt rene og naturlige ingredienser. Dere er altså helt fullstendig nødt til å prøve disse superknekkisene. Helt nødt. Så gode er de faktsik!
SUPERKNEKKIS – ca 2 brett
Ta gjerne å doble oppskriften, så har du en stund! Det er nemlig stor fare for at de blir en dille og at de forsvinner i en fei!
4 dl bokhvetemel
3 dl bokhveteflak /krossat bokhvete
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
1dl linfrø
litt salt
en liiiten ts fiberhusk
7 dl vann
Bland alle ingrediensene. Fordel røren i et TYNT lag utover to bakepapirkledde stekeplater. Stek på 160 grader varmluft i ca. 55min-1 time (følg med!). Når de har stått i ca.15 min tar du de ut ruter opp ønsket størrelse med en pizzarulle og setter de inn igjen. La de avkjøles helt før du oppbevarer de i en boks. Jeg mumser superknekkis med makrell på as we speak. Supernam!
Nå skal jeg pakke med meg superknekkis og dure ut på sommerparadiset mitt sammen med min lille familie. Der jobber jeg som husmor og kokk for fine folk, og koser meg noe voldsomt. Beste sommerjobben på denne jord. Se bare her. Verdens fineste sommersted!Hei sålenge, og GOD HELG!
Jane H. Johansen
Nam nam! Hjemmelaget knekkis er best <3
Milla
Åhh…jeg kjenner meg så igjen. Magen min har alltid vært litt “merkelig”, mn d eksploderte etter jeg fikk barn..oppblåst, kramper, myyye diare, aldri fast i magen og mye luftsmerter. Jeg ble etterhvert lav i HB og jern, måtte innlegges og få blod ++ først trodde de det var cøliaki mn etterhvert fikk jeg testa meg og fikk beskjed om å holde meg unna sukker, da særlig fruktsukker, må passe på laktose og gjær oxo, mn jeg opplever d som vanskelig, det er jo sukker i absolutt “alt”! Frukt som er sååå godt kan jeg ikke spise noe av, og kunstig søtning er døden! Heldigvis fungerer sukrin bra,mn jeg er redd for å få mangelsykdommer..sykehusinnleggelsen var skremmende…mn nå føler jeg å ha kjørt meg fast i “trygge” matvarer…Hvilke tilskudd tar du for magen/tarmen?? jeg vet man ikke skal sammenlikne med andre, for det er stooore individuelle forskjeller…mn d hjelper liksom litt på og høre andre “tips” og erfaringer hvis du skjønner…ble et litt rotete innlegg dette, håper du forstår litt 😉 Du har en veldig bra blogg hvertfall 🙂 Klem
Linn
Viktig å teste magen hele tiden. Prøv litt frukt å se hvordan magen responderer osv. På den måten kan du kanskje utvide matvarene du tåler litt etter litt. Det er sukker i absolutt ALT ja. Jeg var veldig var på dette en periode selv (pga Candida), men nå kan jeg fint tåle litt. Så nå går f.eks Ketchup og slike ting greit. Prøv deg frem er mitt råd – selvom jeg kan godt forstå at du vegrer deg pga tidligere sykehusopphold. Jeg vil ikke legge ut om tilskuddene her. Det er så fryktelig individuelt hva jeg anbefaler. Det kommer helt ann situasjonen og personen. Noe jeg derimot anbefaler til alle er Udos Choise olje og Probiotika.
Takk og takk! Kjempekoselig at du legger igjen en hilsen 🙂
ida
Hei:) Disse skal prøves ut. Vet du hvordan de skal stekes hvis man ikke har varmluft? 🙂
Linn
De må du prøve, Ida! 🙂 Prøv deg på 180-200grader, også stek heller i flere omganger (evt bytte om på brettene etterhvert).
Anne Berit
Naaaaaam! Har akkurat prøvd meg på knekkebrødene – og det er definitivt de beste jeg har smakt! Er alltid så gøy når man oppdager noe nytt som både er godt og som magen ikke klikker av! 😀 Så takk for at du la ut denne oppskriften! PS: Du har en kjempefin blogg! Helt klart min favoritt!
Linn
Åååå, så bra! Kos deg! – og tuuusen takk for fine ord. Sånt blir jeg veldig glad av å høre! Smil og klemmer til deg 🙂
Benedikte - frøken BitterSøt
ÅH NAM! Ser kjempegode ut. Kjenner av og til at jeg savner brød og knekkebrød, må prøve meg på disse! 🙂
Hanne
Gleder meg SÅ mye til å prøve disse! Er herlig å utvide repertoaret med eggefri bakst 🙂 Må bare vente i noen uker på iherbpakke, har greid å bruke opp bokhvetemelet mitt, krise! De bokhveteflakene, kjøper du de på helsekost eller vanlig butikk? Og tuuuusen takk for oppskriften! 😀
Linn
Bare å glede seg, søta! Disse er supergode! Bokhveteflakene kjøper jeg i vanlig matbutikk i Sverige, i Norge må du nok på helsekosten tipper jeg 🙂
Mina
Bare lurte på en liten ting. Har disse hjemme:
http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Organic-Whole-Grain-Buckwheat-Groats-16-oz-453-g/12088
Er dette bokhveteflak? Hvor i såfall kan jeg få tak i det?
Klem
Linn
Dette er hel bokhvete (super til grøt!). Bokhveteflak får du nok på helsekosten!
Lena
Hei! Jeg bare lurte på hvordan du steamer melken til kaffien din? Om du har en melkesteamer/kaffemaskin, og i så tilfelle hvilken 🙂
Linn
Les litt lenger ned så finner du somregel svarene du leter etter! 🙂 Ligger et eget kaffeinnlegg om du skroller nedover. Der har jeg skrevet alt om melkesteameren jeg bruker osv.
under opplæring
Hei linn! Nå var jeg akkurat og hentet min iherb pakke der jeg mottok macadamianøtt oljen du anbefalte! 😉 MEN selvsagt var korken sprekt litt og d var gått ett bittelite hull i forseglingen….så der var lekt ut en skvett…heldigvis lå den inni en litenplast pose så d var ikke kommet mye ut på resten av innholdet i pakka….. det var bare lettet litt åsså…men tror du d er ok og bare bruke den??? Tror ikke jeg orker og returnere og klage?….er nok en sjau, pluss at da må jeg jo bare vente enda lenger……. ….litt dumt at korken ikke kan skrus ordentlig igjen da men…jeg har lyst å steike biff m den i kveld nemlig!! 😉 hva tror du?
Linn
Bare bruk den! Jeg hadde heller ikke orket styre med å klage og returnere 😉
benedicte sofie
Lager alltid veldig standard frøknekkebrød, men jammen må jeg prøve inkludere bokhvete i de:) Det har jeg ikke tenkt på;)
Tove
Nam, da var de utprøvd også:) ordentlig knekkebrødkonsistens. Føler ofte lavkarbo/glutenfrie blir litt vel porøse. Men kan de fryses, eller hvor lenge holder de i en boks? Jeg fikk tre brett ut av denne oppskrifta så det blir litt knekkebrød for en person;)
Håper magen din kommer seg:)
Linn
Hurra! De er ny favoritt hos meg iallefall! De holder seg i en måneds tid i boks, så det er ikke noe problem 🙂
Nahrina
Åh.. Jeg fant denne bloggen nå og her er det mye interessant!
Jeg også sliter med magen. Blir ekstremt oppblåst hver dag og vi snakker ektremt altså.
Dro til legen og tok noen tester ( bla. laktose – og glutenintoleranse, stofskifte, diabetes ++) Men han kunne ikke finne noe unormalt. Fikk ny lege etter hvert og det eneste han sa var hold deg unna brus, kål og bønner og at jeg sikkert har irritabel tarm som de kaller det når de ikke vet hva som er galt. Jeg har prøvd alle reseptfrie preparater fra apoteket uten hell…
Jeg sliter fremdeles med å sortere ut hvilke matvarer som trigger min oppblåsthet og ikke. Vet at jeg reagerer på kål, bønner, brød, veldig grove ting, bakevarer, tyggegummi, sukkerfrie pastiller, frukt…
Men siden jeg fremdeles har problemer må det jo være noe mer som jeg gjør “galt”.
Har du / dere noen ideer erfaring om hva det kan være eller hva annet jeg bør teste ut å holde meg unna?
Skal prøve meg på bokhvetegrøt og knekkebrød, gelder meg til det 🙂 Er det noen andre oppskrifter som kan være god for super vrang mage?
Takker på forhånd for hjelpen!
Hilsen
Nahrina
Linn
Typisk problem du beskriver, Nahrina! Det høres ut som du har noen intoleranser som ligger å lurer. Intoleranser er super vanskelig å finne ut av da man ofte ikke ser noe spesielt mønster, og det ofte er defuse og ulike symptomer. Irritabel tykktarm er en samlediagnose de alle fleste med mageproblemer har fått av legen sin, i de tilfeller hvor de ikke har funnet noe utslag på de ordinære allergitestene. Jeg ville anbefalt deg å ta en matintoleransetest jeg. Så får du svart på hvitt hva du tåler eller ei. Vanskelig å si hva du skal holde deg unna da jeg må se mer ann situasjonen din, og vite litt mer om deg. Generelt er gluten, melk og sukker veldig uheldig når det gjelder mageproblemer.
Linn 🙂
Stine
Hei Linn! Disse knekkebrødene skal jeg prøve neste gang jeg skal bake en ny ladning 😉 Jeg elsker hjemmelagde knekkebrød, men samme som deg, så sliter jeg jo med magen. Jeg opplever at det kan bli litt heavy for magen med disse fiberbombene av noen knekkebrød, men skal teste ut disse. Bokhvete har jeg brukt ekstremt lite, kanskje det er en veldig IBS vennlig kornsort?! 😀 Jeg tror nok også man må venne magen på mye fiber… Det blir fort fiberfattig når man spiser glutenfritt og begrenser fruktinntaket, og da blir jo magen treg – noe som også skaper plager! Er derfor en stor fordel å ha disse knekkebrødene som en del av hverdagskostholdet. Du bruker bokhvetemel mye når du baker masse forskjellig eller? Bruker du disse glutenfrie melblandingene fra Toro noe?
Klem fra Stine
Linn
Hei du! De må du virkelig prøve! Super duper gode! Bokhvete er ikke et korn, men faktisk en urt. Næringsrikt, snill med tarmen (og magen) og ikke minst mye bedre for kroppen med tanke på blodsukker! Skjønner mye fiber kan bli heavy. Jeg tror slettes ikke formye fiber er bra heller jeg. Det er tungt fordøyelig, så tror særlig de med IBS heller skal fokusere på lettfordøyelig mat. Spiser man noe nøtter og frø, godt med grønnsaker og ellers variert tror jeg kroppen har det veldig bra iforhold til fordøyelse! Bokhvete er gull altså, Stine! Det må du prøve. Min absolutte favoritt! Jeg bruker bokhvete i alt fra muffins, til rundstykker eller vaffler. Også kjempe godt med hel bokhvete i grøt! Toro melblandinger holder jeg meg LANGT unna. Fulle av stivelse og tullball! Anbefaler TEFF mel, sesammel, nøttemel (for de som tåler det), bokhvetemel og andre vegetabilske mel i kostholdet.
Klem tilbake 🙂
Jamm
Hei!
Blir så inspirert av bloggen din!
Jamm
Hm.. Skrev en lang kommentar, men ser ut til at det bare var den første linjen som kom med!
I korte trekk, kan jeg erstatte bokhveteflak med noe? Har ikke det, men har veldig lyst til å bake disse! Har hel bokhvete…
Super blogg!
Linn
Takk for fine ord! Ja! Bokhveteflak kan fint erstattes med glutenfri havregryn! Disse er RÅ gode! 🙂
Siw
Hei Linn! Jeg prøvde meg på disse knekkebrødene, men de ble MYE mørkere enn dine…mørk grå ble de. Brukte dette melet http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Organic-Whole-Grain-Buckwheat-Flour-22-oz-623-g/29568#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=buckwheat&rc=232&sr=null&ic=3.
Bruker du samme mel, evt maler du bokhveteflak og bruker det som mel? Bokhveteflakene (fra helsekost) er jo betydelig lysere i farge enn melet. Forøvrig en super blogg, gleder meg ofte til å prøve oppskrifter fra bloggen din! Ha en strålende dag 🙂
Linn
Hei du! Dette melet har jeg aldri brukt. Jeg kjøper økologisk mel som jeg kjøper i Sverge. Produsenten er Saltå Kvarn. Ser det du har brukt er fullkorn, for melet jeg bruker er helt hvitt. Om smaken ble bra, er det igrunn det samme med fargen da!? Jeg elsker disse knekkebrødene! 🙂
Malene
Mums!! Lagde de i går, men byttet ut halvparten av bokhvetemelet med mandelmel for å få de enda litt mer blodsukkervennlig. Nammis <3
Tonje
Ååh som eg gleda meg til å prøve 🙂 har samtidig lyst å kunne gi dei til sønnen min, men då må eg finne noke som erstatta linfrø og sesamfrø…har du noken tips? 🙂