Dersom animalsk melk unngås av allergiske årsaker, av etiske årsaker eller av en annen grunn er nøttemelk en sikker vinner. Jeg er en nøttemelk fantast. Det har jeg vært helt siden jeg fant ut hvor himla lett det er å lage for ca. ett år siden. Favoritten er mandelmelk, men det lages stadig hasselnøttmelk også. Da jeg bodde i Køben fant jeg kjærligheten med en kakao laget på hasselnøttmelk på favorittkaféen nemlig. Så når jeg savner Køben må den lages (noe jeg forsåvidt gjør veldig ofte).  Nøttemelken er en fullverdig erstatter for kumelken og kan brukes til de samme bruksområdene som vanlig melk. Den enerste forskjellen er dog smaken. Mandelmelk smaker naturlig nok mandel, noe jeg forsåvidt elsker. Jeg liker å bruke nøttemelk i kaffen, i smoothien, over müslien eller for ikke å snakke om i kakaoen (t.o.t.a.l.t dilla om dagen nemlig!). Nøttemelken tilfører også en hel haug av gode næringsstoffer, og er ikke med på å irritere og lage ugang i tarmsystemet som den animalske melken gjør. Mandelmelk inneholder for eksempel en hel del kalsium. Lager du deg en latté på mandlemelk får du for eksempel i deg ca.25% av dagsbehovet. I tillegg inneholder mandelmelken en hel del E-vitamin og B-vitaminet folat. Enkelt forklart lages nøttemelken så lett som å blende nøtter og vann. Til en liten flaske nøttemelk kan du følge denne oppskriften:

3 dl mandler (eller andre nøtter)
7-8 dl vann (bruk mer vann om du vil ha den veldig tynn)
Søtning etter ønske

Først må mandlene bløtlegges i minst 6 timer. Jeg legger de gjerne i vann (godt med vann, gjerne dobbel mengde) før jeg legger meg og lager nøttemelken dagen etter. Når nøttene er bløtlagte må de skylles noen ganger i rent vann før de puttes i blenderen eller beholderen til stavmixeren sammen med vannet. Jeg bruker rundt 7 dl vann når jeg har 3dl nøtter, da får melken perfekt “tykkelse” synes jeg. Liker du den mer tynntflytende lager du den bare med mer vann. Så blender du i vei i noen minutter. Da får du en hvit melkeaktig væske. Denne væsken siler du igjennom et kjøkkenhåndkle, og vips har du nøttemelk! Mandlemassen eller pulpen som det kalles (det som blir igjen i kjøkkenhåndkleet) kan brukes til å lage cookies, brød, eller annen bakst. Oppbevar pulpen i en pose i kjøleskapet, eller frys ned om den ikke skal brukes i løpet av noen dager. Jeg liker nøttemelken litt søt (som den søtmomsen jeg er), så tilsetter noen dråper stevia i den ferdige melken. Og du! Det er sabla godt å tilsette litt vaniljefrø! M.m.m. Oppbevar melken på en tett glassflaske i kjøleskapet. Holdbarheten er 5-6 dager. Psst! For mer detaljert beskrivelse av hvordan melken lages – se her.

I skrivende stund nytes en stor kopp latté med mandlemelk mens lille mini tar seg en liten lur. God onsdag, søtiser!