UKENS TIPS – NØTTEMELK
Dersom animalsk melk unngås av allergiske årsaker, av etiske årsaker eller av en annen grunn er nøttemelk en sikker vinner. Jeg er en nøttemelk fantast. Det har jeg vært helt siden jeg fant ut hvor himla lett det er å lage for ca. ett år siden. Favoritten er mandelmelk, men det lages stadig hasselnøttmelk også. Da jeg bodde i Køben fant jeg kjærligheten med en kakao laget på hasselnøttmelk på favorittkaféen nemlig. Så når jeg savner Køben må den lages (noe jeg forsåvidt gjør veldig ofte). Nøttemelken er en fullverdig erstatter for kumelken og kan brukes til de samme bruksområdene som vanlig melk. Den enerste forskjellen er dog smaken. Mandelmelk smaker naturlig nok mandel, noe jeg forsåvidt elsker. Jeg liker å bruke nøttemelk i kaffen, i smoothien, over müslien eller for ikke å snakke om i kakaoen (t.o.t.a.l.t dilla om dagen nemlig!). Nøttemelken tilfører også en hel haug av gode næringsstoffer, og er ikke med på å irritere og lage ugang i tarmsystemet som den animalske melken gjør. Mandelmelk inneholder for eksempel en hel del kalsium. Lager du deg en latté på mandlemelk får du for eksempel i deg ca.25% av dagsbehovet. I tillegg inneholder mandelmelken en hel del E-vitamin og B-vitaminet folat. Enkelt forklart lages nøttemelken så lett som å blende nøtter og vann. Til en liten flaske nøttemelk kan du følge denne oppskriften:
3 dl mandler (eller andre nøtter)
7-8 dl vann (bruk mer vann om du vil ha den veldig tynn)
Søtning etter ønske
Først må mandlene bløtlegges i minst 6 timer. Jeg legger de gjerne i vann (godt med vann, gjerne dobbel mengde) før jeg legger meg og lager nøttemelken dagen etter. Når nøttene er bløtlagte må de skylles noen ganger i rent vann før de puttes i blenderen eller beholderen til stavmixeren sammen med vannet. Jeg bruker rundt 7 dl vann når jeg har 3dl nøtter, da får melken perfekt “tykkelse” synes jeg. Liker du den mer tynntflytende lager du den bare med mer vann. Så blender du i vei i noen minutter. Da får du en hvit melkeaktig væske. Denne væsken siler du igjennom et kjøkkenhåndkle, og vips har du nøttemelk! Mandlemassen eller pulpen som det kalles (det som blir igjen i kjøkkenhåndkleet) kan brukes til å lage cookies, brød, eller annen bakst. Oppbevar pulpen i en pose i kjøleskapet, eller frys ned om den ikke skal brukes i løpet av noen dager. Jeg liker nøttemelken litt søt (som den søtmomsen jeg er), så tilsetter noen dråper stevia i den ferdige melken. Og du! Det er sabla godt å tilsette litt vaniljefrø! M.m.m. Oppbevar melken på en tett glassflaske i kjøleskapet. Holdbarheten er 5-6 dager. Psst! For mer detaljert beskrivelse av hvordan melken lages – se her.
I skrivende stund nytes en stor kopp latté med mandlemelk mens lille mini tar seg en liten lur. God onsdag, søtiser!
Heidi
Hvordan lager du latten? bruker du vanlig kaffe eller espresso? hvordan er blandings forholdene? Jeg lager også mandelmelk, men klarer ikke stevia smaken:( hvor mange vaniljefrø per flaske anbefaler du? Jeg er også en skikkelig søtmons 😉
Linn
Jeg kjører på med en stor kopp vanlg nytraktet kaffe rett fra kaffemaskinen. Bruker en full kopp med kaffe og topper med litt steemet melk, så blandingsforholdene er nok type 80 kaffe/20 melk vil jeg tro 🙂 Mange som ikke klarer steviasmaken, min kjære er nøyaktig sånn som deg. Kjøp deg en boks med vaniljefrø/pulver fra Økosjokolade på helsekosten. Den er gull, og den har man et halvt liv!
Julie
Vil du dele en god kakao oppskrift laget på mandelmelk, Linn? 😀
Linn
Klart jeg kan, Julie! Et innlegg kommer like om hjørnet! 🙂
Ragnhild
Yummi! Nøtte/mandelmelk er det beste som finnes! Jeg likte aldri kumelk, og heller ikke soya/ris/havre så veldig godt. Men hjemmelaget, slik som dette, er nydelig. Jeg pleier ikke å bruke søtning i, men en bitteliten knert Himalayasalt.
Linn
Jeg er en søtmums jeg vettu, så litt søtning må til! Hihi.
Eirin
Jeg har planer om å begynne å lage nøttmelk igjen. Har lagd mandelmelk en gang, men det var litt uvant med mandelsmaken. Får teste ut litt søtninger, og ulike nøtter. Samboeren har funnet ut at han ikke tåler laktose noe godt så da er jo nøttemelk gull. Og du, må dele tidenes fineste nøttemelk-video 🙂
http://vimeo.com/27840577
Linn
Gjør det! Om du ikke liker mandelsmaken kan det være en idé å prøve hasselnøtter kanskje? Takk for videotips, sånt liker jeg! 🙂
Silje G.H
Det høres så godt og lett ut når du sier det sånn:) Tror du har gitt meg et spark bak til å prøve nå altså:)Men hvordan blir det å bruke valnøtter tro? Kos deg med minsten <3
Linn
Det er lett OG godt, søtis! Prøv! Og takk, jeg kose meg glugg 🙂
Cathrin
ELSKER nøttemelk!!!! OG ja, spesielt mandelmelk!!
Benedicte Sofie
Nøttemelkfan selv! inngår i den daglige latten – NAM:) i det siste har jeg blitt veldig glad i hasselnøttmelk, greit å variere litt fra mandelmelken iblant;)
Linn
Hasselnøttmelk er megagodt! Særlig i kakao! Mmm 🙂
Lina
Jeg har mange intoleranser, blandt annet kumelk og soya, men også mandler, peanøtter og cashewnøtter. Fins det noen type nøtter som man ikke begynner å reagere så fort på? Vil så gjerne lage nøttemelk jeg også 🙂
Linn
Åå, det skjønner jeg godt at du vil! 🙂 Man kan i prinsippet lage nøttemelk av alle slags nøtter. Når det gjelder nøtteintoleranse er det vanskelig å si om noen nøtter er mer “vennlige” for tarmen enn andre. Erfaringsmessig opplever jeg iallefall skjeldent intoleranse mot hasselnøtt og valnøtter, så det kan jo være en idé å prøve! Viktig at du fokuserer på å bygge opp tarmen din så den blir fin og kan tåle en god del siden du har mange intoleranser og mest sannsynlig har en dårlig tarmhelse.
Benedicte
Må prøve dette! Lurte på om du bruker det vannet som nøttene har stått i over natten til selve melken, eller om du bruker nytt vann i blenderen? 🙂
Linn
Ja, det må prøves altså! Jeg bytter ut vannet. Skyller nøttene godt under springen og tar nytt vann i blenderen 😉
gøril
Hei, nøttemelk var jammen godt ja:) Har du noen gode tips/oppskrifter til bruk av “nøttepulpet”? I samme slengen kanskje også muffinsoppskrift på frukt/grønnsakspulp fra juicemaskinen?
Linn
Ja, ikke sant! Enkelt og GODT! Jeg skal få snekret sammen et innlegg om det snart jeg. Du vet, dagene går unna i en fei med lillemann i hus! 😉
N
Hei
Har laget mandelmelken, smakte godt.
Vet du næringsinnholdet i mandelmelk? Vurderer å kutte melk da jeg reagerer litt når jeg får i meg for mye.
Linn
Så deilig! Næringsinnholdet i mandelmelk vet jeg desverre ikke. Det er næringsrikt, inneholder nærmest ingenting av karbohydrater og moderat med fett vil jeg tro. Anbefaler virkelig å kutte melk. Det tilfører kroppen ikke noe annet et tungt fordøylig protein som hos veldig mange lager ugang i tarmen!
Linn m
Heisann, har du noen tips /oppskrifter på hva jeg kan lage av pulpen? Ligger foreløpig i en skål. Hehe
Linn
Putt det i havregrøten, i smoothien, eller bruk det i bakst. Jeg fryser det ofte ned og bruker i lapper eller lignende. Mandellappene på bloggen er rågode! 😉
Mariann
Skulle til å lage knekkebrød nå, men så kom jeg på at jeg like godt kunne sette nøtter og mandler til bløtlegging og heller lage knekkebrød av pulpen i morgen. Så da blir det mitt aller første møte med nøttemelk – gleder meg! 😀
Lisa
Takk for tips om melkeskummer og mandelmelk oppskrift.
Første gangen jeg lagde mandelmelken og første gang jeg prøvde den i melkeskummeren så fungerte det helt fantastisk. Det ble fantastisk skum. Jeg har prøvd 3 ganger etter det… men skummet blir ikke lenger tykt og flott… det blir litt boblete men øker ikke i volum i det hele tatt. Har du noen tips til hva som kan være feil?
Jeg har kjøpt den samme melkeskummeren, C3.