VI SPISER FOR MYE SUKKER OG FOR LITE FISK!

Har du fått med deg den nyeste rapporten fra Helsedirektoratet? På onsdag la de frem hvordan det står til med det norske kostholdet, og det er som forventet litt å jobbe med for de fleste av oss. I disse dager jobber jeg med et spennende prosjekt, og går litt i dybden på nettopp dette med frukt og grønnsaksinntak, studier på barn og voksne på området osv. Dessuten må jeg si mange funn i rapporten understreker hva vi som jobber med forebyggende helse opplever. Folk flest tror de er sunnere enn de er, og bare en svært liten andel av oss får i oss de anbefalte 5 om dagen.

Det positive er at vi spiser mer frukt og grønt enn pÃ¥ lenge!Vi spiste i snitt 83,6kg grønnsaker i 2016 til sammenligning fra 2006 hvor vi spiste 65,4kg i Ã¥ret. Kjøtt og kjøttprodukter har gÃ¥tt opp, mens fiskeinntaket stadig gÃ¥r nedover. Vi drikker ogsÃ¥ betraktelig mindre kumelk, og spiser mindre sukker en for noen Ã¥r tilbake. PÃ¥ mange mÃ¥ter gÃ¥r utviklingen i riktig retning, men det er fortsatt en hel del Ã¥ jobbe med. Vi spiser fortsatt altfor lite grønnsaker og fÃ¥r i oss altfor mye sukker. Rapporten viste at spesielt barn fÃ¥r i seg laaangt over de 10% som anbefales skal komme fra sukker. Det viser seg at det er sukker i form av godteri og brus som er den store synderen, derfor har den fantastiske kampanjen om sukker og barn gÃ¥tt som en farsott i sosiale medier i høst. Det er altsÃ¥ ikke sukkeret tilsatt i alt mulig av ferdigmat som er synderen, men rett og slett snopet. For en liten kropp i vekst er det ikke stort mye sukker som skal til for Ã¥ komme langt over de anbefalte 10%. Visste du at 10 ting i smÃ¥godthyllen er over 50 g sukker? Noe som tilsvarer ca 26 sukkerbiter!

For et barn mellom 1-3Ã¥r tilsvarer 10% av energiinntaket ca 15 sukkerbiter og for en 5 Ã¥ring 20 sukkerbiter. 10 ting fra smÃ¥godthyllen er altsÃ¥ altfor mye. Tenk det da! I disse dager med juletrefester, Ã¥pen julegÃ¥rd, julebord i barnehagen osv er det mye sukker i omløp. Jeg som bevisst mamma drar meg til tider litt i hÃ¥ret, men har bestemt meg for at jeg ikke skal nekte dem noe som gÃ¥r utover den sosiale biten. Det betyr at det blir mindre sukker Ã¥ fÃ¥ pÃ¥ hjemmebane, og at jeg mÃ¥ ta meg en liten prat med de nærmeste som ogsÃ¥ har sÃ¥ lyst til Ã¥ gi. Er jeg hysterisk da?  

Rapporten sier så vel som mine erfaringer, at sukker ikke er bra for oss og at det må begrenses. Store som små må holde sukkerinntaket nede og bli hakket mer bevisst.

SÃ¥ til grønnsakinntaket da. Vi spiser mer enn pÃ¥ lenge, men ikke nok. Tall fra 2011 viser til at hele 78% av mennene i Norge IKKE spiser de anbefalte 5 om dagen. Hvorfor er det sÃ¥ vanskelig Ã¥ fÃ¥ i seg de anbefalte 500grammene om dagen? Min erfaring er at de aller fleste tror de er sunnere enn de er, men legger man sammen grønnsaksinntaket i løpet av en dag er det ikke stort Ã¥ skryte av. En skal faktisk være ganske bevisst som forbruker for Ã¥ fÃ¥ i seg de anbefalte 500grammene. Det holder ikke med halve tallerken med grønnsaker til middagen, det trengs grønnsaker ved siden av frokosten, og gjerne en salat til lunsjen ogsÃ¥. Mine barn er i perioder særs dÃ¥rlige pÃ¥ grønnsaksinntaket. Derfor er en smoothie som kveldsmat en genial ting mor tyr til for Ã¥ fÃ¥ i barna mer grønt. Fler studier viser at for Ã¥ ha en god helse og forebygge alvorlig sykdom bør inntaket være enda høyere enn 500g pr dag. Gjerne opp mot 800g pr dag. Vi har altsÃ¥ en jobb Ã¥ gjøre alle mann! Denne studien viser at om vi spiser 7 om dagen halverer vi risikoen for tidlig død, kutter faren for hjertesykdom med en tredjedel og faren for kreftsykdom med en fjerdedel. Denne store metastudien publisert tidligere i Ã¥r underbygger det samme. Jo høyere inntaket er, jo bedre helse. Det er slÃ¥ende hvor mye grønnsaksinntaket pÃ¥virker helsen din!Det er altsÃ¥ mange tiltak som kan gjøres for Ã¥ bedre helsen vÃ¥r. En ting er Ã¥ øke grønnsakinntaket betraktelig, en annen ting er Ã¥ unngÃ¥ ferdigmat (for Ã¥ unngÃ¥ dÃ¥rlig fett og altfor mye salt), bake brødet sitt selv, erstatte brødskiven med en salat eller fargerik omelett, spise mer fisk istedenfor kjøtt til middagen og ikke minst: bevege oss mer.

Vi sliter alle mann med hverdagsaktiviteten, og de færreste klarer gå de 10000skrittene som anbefales pr dag. Jeg deler denne artikkelen på tampen. Utrolig fin artikkel som belyser i grunn det meste! Håper du ble inspirert til å spise mer fargerik mat nå? :-)

Forrige
Forrige

LUSSEKATTER - SURDEIG

Neste
Neste

FROKOSTEVENT MED SOMA