Vår lille sjarmør har startet med litt mat i tillegg til full pupp! Det merkes godt at den lille kroppen er klar. Han titter med store øyne på vår mat, spiser hyppigere på dagen (og natten – hallooo så trøtt jeg er!) og gaper gledelig opp når han får tilbud om mat. Når man skal starte med fast føde til baby er det viktig at babyen viser tydelige tegn på at mer energi ønskes. Det er store individuelle forskjeller og mange er ikke det spor klar før de nærmer seg 6 mnd. Premature barn er kanskje ikke klar før de er 7mnd. Det er derfor viktig å lytte til signaler fra sin baby og ikke følge barselveninnen eller kokebokens råd. Ellisen min var en robust klomp som fikk det han trengte og litt til igjennom morsmelken. For han var det uaktuelt å få noe annet enn pupp før han bikket 6 mnd. Emil er en helt annen type, han er slankere og har tydelig helt andre behov. Dette er noe jeg alltid understreker veldig på babymatkurs, siden jeg opplever at mange mammaer klør i fingrene etter tilvenning til fast føde og har 4 månedersgrensen som en slags magisk grense. Helsedirektoratet anbefaler alle å fullamme igjennom hele babyens første leveår om man kan, og spesielt de første 6 mnd. Mattilvenningen skal komme som tillegg til melken eller melkeerstattningen.

Det finnes er hav av babyvennlige matvarer, men noen er mildere og snillere for de små magene og passer ypperlig fra 4 mnd. Dette prates det mye om på Babymatkurs samt at det står litt om det i Babymatheftet. Morsmelk og morsmelkerstattninger er naturlig søte og babyen har derfor et høyt ønske om at maten skal smake like dan. Det kan derfor være en idé å alltid putte litt sødme i middagspureer osv de føste månedene som en del av tilvenningen. Emilen vår har fått smake på hjemmelaget eplemos, eplesaft, eggeplomme, avokado-bananmos (perfekt startmos!) og nå en orange mos som satte armer og bein i sving. Denne er favoritten hans etter kroppsspråket å dømme. Han får ikke skjeen fort nok inn i munnen og smatter og koser seg. Denne mosen passer ypperlig fra 4 mnd alder.
2016-01-05 14.36.50

ORANGE FAVORITTMOS

  • 1 mellomstor søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • 2 epler

Velg gjerne økologisk. Skrell potet, gulrot og eple. Skjær i terninger og dampkok i ca.15minutter. Dampkoking bevarer absolutt best næring da de vannløselige vitaminene som oftest forsvinner med kokevannet. Mos til en glatt og fin puré med stavmixer.Tilsett mosen noe fett for optimalt opptak i tarmen rett før servering. Jeg anbefaler noen dråper omega 3 olje (min favoritt er Omega Cure da den har fantastisk god smak og ikke minst er av god kvalitet), olivenolje, linfrøolje, kokosolje eller litt morsmelk. Husk at en liten baby fort blir mett, så ikke beregn for stor posjon de første gangene. Det er også viktig at dersom fettkildene eller morsmelken tilsettes bør ikke mosen varmes opp igjen for andre gang. Denne oppskriften gir 4-5 måltider og egner seg fint til nedfrysning. Husk at kokte grønnsaker kun holder en liten mnd i fryseren!

Håper poden synes dette er like godt som min lille pode!