BOKHVETEPANNEKAKE
Jeg har fått meg en ny pannekakecrush! En bokhvetepannekakecrush! Her i huset er pannekakesøndag en godt innarbeidet tradisjon, og til en variasjon fra monsterpannekaker ble det i dag bokhvetepannekaker til frokost. Det ER så godt! Disse likestilles med mamma sine, og det skal jeg si deg slettes ikke er en enkel oppgave.
Disse er basert på bokhveten som dog er en hjerteingrediens i mitt kjøkken. Bokhvetemelet har en fantastisk bakeevne sammenlignet med annet glutenfritt mel. Det binder baksten godt og gir herlig konsistens. På kurs kaller jeg bokhveten den nye hveten, selvom sannheten er at melet slettes ikke har noe med hvetemelet å gjøre. Bokhveten er faktisk en nøtt. Bokhveten er viltvoksende i Sibir og Nord-Amerika, og ble for lenger tilbake siden også dyrket i store deler av Danmark. Da gikk den under navnet "fattigmanshveten". Det fine med bokhveten er at den er proppet med gode mineraler og har et uvanlig høyt proteininnhold til mel å være. Næringsstoffmessig kan det derfor sammenlignes med kikertmelet, og faktisk ligner pannekakene en smule i konsistens også. Disse blir nemlig heeeelt nydelige i konsistensen. De er også perfekt søte, siden bokhvetemelet har en naturlig sødme pga det nokså høye karbohydratinnholdet. Disse pannekakene er nyyydelige til frokostkos med ost, nøttesmør, hjemmelaget syltetøy eller bare frukt/bær. Vi har også laget de som en usøstet lunsj/middagsvariant med ulikt fyll. Min favoritt er spinat og ost, mannen digger med speilegg i tillegg. Det blir da som den franske spesialiteten Brittany Galette. Det mumset vi nemlig første gang med stor entusiasme på Café Breitz i Paris for et par år siden.
Til 7 pannekaker trenger du:
200g bokhvetemel
3,5 dl valgfri melk
1 egg
bittelitt salt
1 ts bakepulver
2 ts kokossukker
Bland alle ingrediensene og stek i en slant smør/kokosolje. Nydelig!