SURDEIGSPANNEKAKER
De siste månedene har surdeigsstarteren min virkelig blomstret. Den bobler og lever sitt egne lille liv til min store begeistring! Jeg har nemlig gitt den en masse kjærlighet den siste tiden! En surdeigsstarter kan virkelig sammenlignes med en gullfisk. Den trenger stell og kjærlighet for å ha det bra og overleve! Levende mat altså, fantastisk! I sommer har vi lagt vår elsk på noen himmelske pannekaker som magen og kroppen jubler av. De har blitt laget jevnt og trutt den siste tiden og er virkelig blitt en ny favoritt hos oss. Virkelig noen knakende gode og allsidige pannekaker! Ofte når jeg "mater" surdeigsstarteren min slenger jeg en liten slant i en skål som får nytt liv som en pannekake. Denne slanten med surdeig tilsettes mel og vann for å aktiveres og settes på kjøkkenbenken til dagen etter. Den slanten med aktiv surdeig kan brukes til så mangt, og surdeigspannekaker er en av mange muligheter. På dag 2 tilsettes mer mel og vann til en fin røre som syrner enda et døgn. Dag 3 tilsettes egg, litt kanel, litt vanilje og evt litt kokossukker om du vil ha de søte. Vipps har man laget verdens diggeste pannekakerøre som har syrnet i to døgn slik at næringsstoffene er så tilgjengelige og tas så lett opp i tarmen av kroppen må danse. Vil du ha nøyaktig oppskrift kanskje? Here we go!
SURDEIGSPANNEKAKER
Du trenger:
2 ss surdeig
230g finmalt økologisk mel (jeg er veldig begeistret for Emmer fra Holli Mølle)
275g vann
2 økologiske egg
1 ts vaniljepulver
1 ts kanel
2 ss kokossukker
Smør til steking
Dag 1: Ta av 2 ss av surdeigsstarteren din i en bakebolle. Tilsett 100g mel og 100g vann som blandes sammen til en fast røre. Dekk til med et fuktig klede (eks kjøkkenhåndkle) og la stå på benken og syrne til dagen etter.
Dag 2: Nå skal surdeigen ha fått litt "futt" i seg, og den lille slanten røre skal inneholder mange små bobler. Tilsett nå 130g mel og 175g vann. Dekk igjen til med et fuktig klede og sett til syrning et døgn (morningen etter om du gjør det på morningen. Da får du nemlig nystekte surdeigspannekaker til frokost! Anbefales!).
Dag 3: Nå har glutennettverket i kornet virkelig fått motstand og blitt delvis brutt ned slik at dette tas lett opp i kroppen og ikke lager krøll. Næringsstoffene er mer tilgjengelige og det hele er mat for glade tarmer. Nå tilsetter du 2 økologiske egg, kanel, vaniljepulver og evt litt kokossukker om du vil ha de søte. Jeg steker disse i godt med smør og serverer de til gutta krutt (og meg selv). Disse går ned på høykant med hjemmelaget syltetøy, eplemos, geitost eller kokosblomstsirup. Magisk gode! Min mage er vanligvis ikke så begeistret for glutenholdig mel, men disse derimot lager ikke krøll. Skikkelig magevennlige, blodsukkervennlige pannekaker som metter godt. Bør prøves om du har en surdeigsstarter for hånden. Om ikke, bli med på surdeigsworkshop og få en happy starter av meg en gang!