SURDEIGSPIZZA
Hei sveis og gooood fredag!
Jeg er SÅ klar for helg og koser meg med siste innspurt med klinikkjobbing før helgen skal nytes. På søndag skal jeg og Ellis ha kurs for en fin liten gjeng små kokker. Det er så gøy å se matgleden boble frem hos de små. De små kokkene er alt fra 4 år til 10 år, og alle får så mye fint ut av kurset. De forstår så mye og er tøffe med å teste nye smaker og konsistenser. Dere vet jeg digger mat med mye næring lurt inn i. Så kjøttbollene inneholder grønnsaker lurt inn i deigen, pannekakene inneholder rødbet og smoothien avokado og spinat. Gøy!
Siden det er fredag er det på sin plass å dele oppskrift på det jeg vil påstå er verdens beste pizza. Hos oss har vi laget den omtrent hver helg de siste par årene. Barna digger den og det er ofte den de ønsker seg når de får komme med middagsønsker i helgene. Pizzabunnen egner seg ypperlig til nedfrysning også. Så på Ellis sin 5årsdag hadde vi forhåndsbakt og stekt mange bunner vi hadde liggende, så gikk resten av pizzalagingen som en lek! Bunnen inneholder litt gluten fra spelt, men er skikkelig magevennlig etter å ha hevet seg sakte men sikkert til dobbel størrelse i syrlig miljø (surdeig) i 12-13 timer. Denne anbefaler jeg virkelig dere å prøve!
Har du ikke surdeigsstarter? Kast deg på et fermenteringskurs, lag selv (oppskrift for eksempel her) eller få av en annen flink surdeigsbaker (mange facebookgrupper som deler med hverandre).
SURDEIGSPIZZA
Oppskriften er inspirert av tradisjonskost.
Til 2 medium pizzabunner trenger du:
- 450-500 g fint speltmel
- 1-2 ss boblende (happy) surdeigstarter
- 3 dl vann
- 1 ts salt
Bland sammen alle ingrediensene. Elt deigen godt sammen i et par minutter. Legg deigen tilbake i bakebollen og dekk til med et fuktet klede, plast eller beewraps. La heve i romtemperatur i 12-13 timer.
Sett stekovnen på 250grader og la stekebrettet stå i ovnen. Det vil fungere som en “pizzastein” (eller kanskje du har en pizzastein?). Kjevle ut to runde pizzabunner, bunnen skal være fin og “tøyelig” slik at de kan lages ganske tynne. Forstek hver bunn midt i på det varme stekebrettet i 4-5 min. Ta på ønsket fyll og stek videre i 18-20min.
Vil du ha oppskrift på verdens beste kjøttsaus også? Here you go!
Fyll til 2 pizza:
- 300g kjøttdeig
- 2 ss smør
- 1 hakket hakket løk
- 400g hakkede tomater
- 1 hakket paprika
- 2 ss tomatpuré
- 3 ss ketchup
- 1/2 ts hvitløkspulver
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 2 ts oregano
- 1 dl vann
Fres løken i smøret til den er blank og fin, tilsett tomatpuré. Tilsett så resten av ingrediensen. småkok i 10min før du kjører til en glatt saus med stavmikser. Stek kjøttdeigen og bland saus og kjøttdeig sammen før du fordeler over pizzaen og topper med ost. Supergodt!
Monica
Nam, ser godt ut! ?
Har ikke prøvd meg på surdeig enda, men pleier ofte å lage brød som er hevet over natten. Hvor stor forskjell er det på surdeig og på langtidshevet deig med bare litt gjær? Er det sånn at surdeig er myyye bedre for magen eller har det ikke SÅ mye å si?
Linn
Surdeig er veldig spennende! Smaken blir litt mer syrlig siden surdeigen “spiser” av stivelsen i baksten, slik at baksten blir noe mer blodsukkervennlig. Surdeigen skal visst også kunne gjøre glutenproteinet mye enklere å fordøye (uten at det er nok studier som dokumenterer dette). Jeg vil si langtidsheving er supert, men surdeigsbakst er enda litt bedre 😉
Tonje
Hadde gleda meg til pizza idag, men når eg skulle kjevle ut bunnen var sen heilt rennande og hang berre fast i hendene mine.
Klarte ikkje redde den med meir mjøl heller, for der trengtes ein heil del. Deigen var fast og fin etter elting? kva gjer eg feil? Dette skjedde med kanelsnurrane og?
Linn
Hm, så rart. Spelt er seigt, så krever olje på hender og benk eller mel til utbaking. Det høres ut som surdeigsstarteren din virkelig “spiser opp” all stivelse, siden den blir så rennende. Pizza deigen er veldig fin å jobbe med, så den høres rart ut at er helt flytende. Hmm.
Emmi
Når du forhåndbaker og steker pizzabunner, steker du dem bare i 4-5 minutter og fryser de når de er avkjølt? Eller steker du dem lenger?
Linn
Ja, helt riktig! 🙂
Tonje
Hei. Er det mulig å la den heve enda lengre enn 12 timer? Takk for fin oppskrift
Linn
Det går nok fint, men hever den for lenge er det mulig den blir for flytende og sur. Fungerer fint med 10 timers heving også. Ikke prøvd heve lenger, men prøv gjerne 🙂
Tove
Hei, jeg hadde litt samme problem som ei over her.
Jeg har ikke sjans til å bake ut min deig. Beste måten å forklare konsistensen er at den er som tyggis… så sinnsykt fin ut etter heving og all ting, men egner seg kun til helle flytende i en form…
hva har skjedd? Noe annet jeg kan gjøre?
Linn
Da må jeg igjen svare som over. Jeg aner ikke. Surdeigsbrød kan også bli veldig tyntflytende om det står å syrner for lenge og starteren er veldig” aktiv”. Kanskje derfor? Den skal kunne kjevles, men dog krever den mel eller olje for å få den fin siden spelt er klissete.
Mari
Hei!
Burde denne etterheves? 🙂
Linn
Nei, skal rett i ovnene. Blir tynn “italiensk pizza”, men blåser seg gjerne litt opp i ovnen 🙂
Svanhild Halmø-Jenssen
Skal lages elsker surdeig og tåler ikje vanlig brødmat ?
Linn
Anbefales❤️