BARNEHAGEBRØD

Dette er et av de mest populære oppskriftene på bloggen min, og heter BARNEHAGEBRØD av flere årsaker. Da vårt første barn skulle starte i barnehagen ønsket jeg at han skulle spise et næringsrikt, lettfordøyelig brød som den lille tarmen hans tålte. Jeg, med min magevondt-historikk ønsket gi han de beste forutsetningene. Industribakte brød fra butikken i dag er dessverre fulle av ingredienser som gjør bakingen smidigere, raskere, mer effektiv og ikke minst ingredienser som øker ferskhet og holdbarhet.

Hurtighevet bakst med lang ingrediensliste er kanskje ikke det beste å spise til fler måltider i løpet av en dag? Til barnehagestart trappet jeg derfor opp med brød i sekken. Jeg bakte to brød hver søndag som jeg delte i skiver og sendte med i barnehagen. Etterhvert fikk spre kunnskap, tips og inspirasjon i barnehagen og jaggu fikk jeg de ikke til å bake eget barnehagebrød! Senvakten satte deigen og tidligvakten stekte brød. Det fungerte supert! Jeg fikk stadig fler barnehager til å bake brød, og til slutt fikk jeg faktisk et lokalt bakeri til å bake mitt “barnehagebrød”. Brødet er bakt på økologisk rug og speltmel, er langtivshevet natten over og inneholder derfor lite gjær.

Jeg langtidshever brødet både for enkelthetens skyld, og fordi brødet blir lettere fordøyelig og mer næringsrikt. Man trenger også minimalt med gjær, når man langtidshever baksten.

BARNEHAGEBRØD

2 små brød:
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær (eller 2 ss happy surdeig)
300g sammalt økologisk rugmel
450-460g økologisk spelt (siktet/finmalt)
1 ts havsalt
2 ss honning
2 store never sesamfrø (valgfritt)

Rør gjæren ut i vannet og tilsett resten av ingrediensene. Hvilke frø, og om du i det hele tatt ønsker tilsette frø er opp til deg. Jeg bruker sesam pga en masse deilig kalsium! Deigen skal være ganske klissete, men ikke rennende.

Dekk bakebollen med plast og la den stå natten over (10-12timer). Morningen etter helles deigen over i 2 former som igjen dekkes med plast. La stå etterheve i 1-2 timer (TIPS! Brødene KAN heve direkte i formen i 12 timer også gå rett i ovnen på morgenen!). Strø så noen frø på toppen og stek brødet midt i ovnen på 225grader i 35 minutter.

Himla enkelt, og fantastisk godt!

Forrige
Forrige

SUPERKNEKKIS MED SESAMMEL

Neste
Neste

KIKERTWRAP MED GRØNT FYLL