Rødbeten er elsket og hatet av mange. Elsket fordi den er så proppet med næring, og hatet fordi den har en litt sær og fremtredende smak. Dessuten blir det fort søl med rosa hender, skjærefjøl og kanskje kjøkkenbenk når en tilbereder super-rødbeten. Det er den intense fargen (tenk at den fargen er helt naturlig da!) som er grunnen for at jeg har gitt den tilnavnet -super. Den er proppfull av kraftige antioksidanter kroppen vår digger. Vi trenger daglig påfyll av antioksidanter for å ha et godt immunforsvar som skal beskytte oss mot sykdom. Antioksidanter er som navnet tilsier en anti-oksidant. En slags brannmann som slokker gnister (oksidasjon) i kroppen. Altså høyst nødvendig for å holde oss friske og vitale! Superrødbeten er også rik på kalium og folat, samt at den inneholder som rotfrukter flest litt kostfiber spesielt tarmbakteriene våre jubler av.

Jeg har lenge benyttet rødbeten til ovnsbaking. Der synes jeg den kommer til sin rett sammen med andre rotgrønnsak-venner. Rotgrønnsaker har en naturlig sødme som kommer godt frem ved varmepåvirkning, og ovnsbaking med litt olje og krydder gjør rødbeten virkelig til en smakfull liten sak. De ovnsbakte betene spises ved siden av middagen (et must ved siden av hvit fisk!) eller for ikke å snakke om i salaten. Det er også skikkelig digg å bruke rødbeten i gratenger, som i “regnbueformen” i Hverdagsmiddagsheftet. Et tips er å ovnssteke litt ekstra når en først er i sving, for å ha som et kjapt salatalternativ når hverdagsstresset kommer over deg. Jeg har også brukt rødbeten i juice, men synes juicen raskt kan bli voldsomt sær på smak da rå rødbet har en noe spesiell jordsmak.
IMG_1762De siste månedene har jeg fått øynene opp for super-rødbeten og finner stadig nye bruksområder og nye favorittoppskrifter. Nå har jeg fått litt dilla og bruker rødbeten i både det ene og det andre! Jeg koker rødbeten hel og koker alltid opp litt ekstra når jeg først er i sving. Her er to favoritter i tillegg til ovnsbaking (med masse deilige havsalt).

RØDBETHUMMUS

Det er ingen hemmelighet at jeg digger kikerter i alle mulige former. Hummus er en favoritt hjemme hos oss, og nå har den fått selskap av litt rødbet. Ikke bare pimper du hummusen et hakk med tanke på næring, men fargen blir forandret til en fest for øyet også. Dette er skikkelig godt ved siden av salaten, som en dipp til grønnsakene eller for ikke snakke om i wraps, på knekkis eller brød. NAM!

Du trenger:

 • 1 medium kokt rødbet
 • 1 boks hermetiske kikerter (240g)
 • 1 ss tahini – sesamsmør (kan sløyfes)
 • 1 båt hvitløk eller 1 toppet ts hvitløkspulver
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts salt
 • 4 ss olivenolje

Kok rødbeten i vann med skallet på. Skjær så av skallet og skjær i biter. Kjør alt til en glatt puré i stavmikserbeholder eller blender. Nyt med det samme eller putt på glass og sett i kjøleskapet. Holder seg fint i ca 1 uke.
2018-03-14 13.21.082018-03-14 13.30.54

FARGEFEST AV EN SMOOTHIE

Rødbet i smoothien er en vinner. Benytt gjerne avkjølt kokt rødbet, ellers har Eldorado kommet med frossen rødbet nå som passer ypperlig i smoothien. Jeg synes rødbeten får en mildere smak når den er kokt og at det da er lettere bruke mer av den i oppskriften uten å få den klassiske rødbetsmaken på smoothien. Denne smoothien blir en fargefest, er rik på næring og kjempe god på smak! Ypperlig frokostsmoothie!

Du trenger (1 pers):

 • 1/2 avokado
 • 1/2 banan (gjerne frossen for bedre konsistens)
 • 1/2 rødbet
 • 1 dl bringebær
 • 6-7 stk jordbær
 • 2 dl havre eller mandelmelk

Kjør til en fin konsistens i blenderen din. Hell den i skål og spis den med skje. Topp gjerne med favoritttoppingen. Eks bipollen, gojibær, kokosflak, friske bær eller granola. NAM!
2018-03-14 14.00.35
Håper dette var til inspirasjon?
Nå skal jeg svinge meg rundt og få meg en løpetur i solen (så deilig påskevær ute i dag!) før jeg skal holde kurs igjen i kveld!

Ha en strålende fin daaag!