POLARBRØD – PERFEKT I MATPAKKEN!

Goood søndag!
Disse vet jeg mange har ventet på at skal deles. Det kan jeg godt forstå, for disse er digge! – og veldig populære hos husets to små menn! Fast matpakkemat som elskes!
Det fine med disse er at de er langtidshevet. Du vet, slenger røren sammen før leggetid og baker de ut på morgenen. Ved langtidsheving går hevingen sin naturlige gang og baksten oppleves som mye lettere å fordøye. Jeg har også testet de med surdeig, så har du en glad surdeigssstarter hjemme kan du bruke 2 ss surdeig i stedet for gjær. De er laget på speltmel, og jeg har (som vanlig) pimpet de litt, for å lure inn mer næring. De inneholder malte havregryn og quinoamel. I tillegg har jeg lurt inn finrevet gulrot. Quinoa inneholder mye protein og er smart å tilsette i bakst for å øke næringsinnholdet. Gulroten hjelper også til med både sødme og næring.

LANGTIDSHEVEDE POLARBRØD MED SPELT OG GULROT
Du trenger: (26-28 stk)
- 200g malte havregryn
- 100g quinoamel (kan erstattes med mer speltmel)
- 400g finmalt/siktet speltmel
- 250g grovmalt/sammalt speltmel
- 2 finrevne gulrøtter
- 5 dl melk
- 1 dl olje
- 1-1,5 dl vann
- 1 ts salt
- 1 ts gjær (eller 1 ss surdeig)
- Kjør havregryn til mel i foodprosessor/stevmikserbeholder.
- Ha alt det tørre i bakebollen
- Tilsett olje, melk og gjær. Sett i gang kjøkkenmaskinen eller rør godt for hånd.
- Rør inn finrevet gulrot og spe med vannet til en jevn og fin fast deig.
- Dekk til med plast/kjøkkenhåndkle og la stå på benken i 10-12 timer.
- Etter 10-12 timer: Del deigen i to, rull to pølser som igjen deles i små boller. Rull boller som igjen kjevles ca 1/2 cm tykke.
- Legg de på et bakepapirkledd stekebrett, lag små hull med en spisepinne eller lignende. La de ligge til etterheving i 15-20minutter mens ovnen blir varm.
- Stekes på 225grader i 10minutter.

TIPS! Disse er helt toppers å fryse. Tar du de opp til frokost og vil ha de “nystekte”, varmer du de på 160-170 grader noen få minutter. Nyydelig! Jeg tar de opp fra fryseren til matpakkene hver morgen. Tiner på 10minutter, smører de da med pålegg og har de med i matboksen til barna.
Forresten! Er du nysgjerring på surdeig og har lyst til å prøve deg på surdeigsbakst? Det er så mye enklere enn du tror. Bli med på online surdeigsworkshop online 8.mars! Der vil du få en god innføring, jeg deler alle mine beste tips for å naile surdeigsbaking og få de beste resultatene. Det er som langtidheving, bare at gjæren droppes helt og surdeigen erstatter gjæret. Resultatet blir lettfordøyelig, magevennlig og mer næringsrikt. Dessuten er det nydelig godt, da! Save the date, så vil det komme mer info så snart påmeldingen åpner👏🏻👏🏻
Linda sedal
Hei polarbrød ser helt fantastisk ut🤩 men jeg har en som ikke tåler havre, har du tips til hva jeg kan bytte det ut med? Eller kan jeg øke de resterende mel sortene?
Takknemlig for svar. Mvh Linda
Linn
Beklager sent svar. Du kan fint øke de andre melsortene. Kanskje 200g quinoa og 100g mer speltmel 🙂
Mirjana Kovacevic
Hei 🙂
For de som ikke tåler kumelk kan man bruke bare vann eller plantemelk i denne oppskriften?
Linn
Jaja. Det er derfor det står melk, og ikke kumelk. Bruk hva du vil! 😉 Jeg pleier bruke havremelk.
Siv-Tone Fosse
Er malte havregryn det samme som havremel?
Linn
Yes!
Lene Sandaker
Hei
Et lite som ang disse polarbrødene. De så veldig gode ut så prøvde sette deigen nå. Fulgt oppskriften helt som det står men før jeg kom til vann og gulrøtter var deigen veldig bløt og ser i oppskriften at det står at den skal være fast og fin. Hva kan jeg ha gjort feil tror du? Eller skal den være sånn?
Linn
Om deigen er veldig bløt kan du nok tilsette litt mer mel.
Tina Fredriksen
Halloisen 🙂 Disse var utrolig lettvinte å lage, og såå gode. Elsker lettvinte ting som i tillegg er bra for kroppen. Hadde ikke grovmalt spelt, så byttet det med grovmalt rug, og det funka bra det også 🙂 Nå er fryseren fyllt opp og klart til skolestart igjen på mandag 🙂 Takk for at du deler alle dine gode oppskrifter og for at du er et så sprudlende godt forbilde for bra mat! pssst….så er det sååå digg å få lurt inn litt ekstra næring til barna 😛
Linn
Jaaa! Herlig kommentar, Tina! Tusen takk for at du tester oppskrifter og heier. Du er go💛
Kristin
Disse ser nydelige ut! Har du et godt tips til hva som kan erstatte speltmel for å gjøre dem glutenfrie?
Linn
De er aldeles nydelige! Jeg jobber med saken. Altså har ikke fått til et resultat jeg er fornøyd med enda. Blir raskt tørre. Så melet må nok erstattes med mer enn bare et glutenfritt mel for “perfekt” resultat i mine øyne 🙂
Eli Ann Lorentzen
Hei 🙂 Holder på å skal bake ut disse, og det er den bløteste deigen jeg noen gang har hatt. umulig å rulle ut noe som helst, må jeg bare ha på masse mel eller? Har du opplevd det? kanskje jeg burde ha skippet vannet, mener jeg fulgte oppskrift 🙂
Eli Ann Lorentzen
Hei 🙂 Meg igjen 🙂 Klarte å fikse det med mel og mer olje 🙂 Min datter syns desverre ikke de var gode 🙁 Kjenner en ettersmak som ikke va super god, hva kan det være mon tro..? Litt negativ her nå føler jeg, men hadde så høye forventninger 🙂 Ellers følger jeg deg Linn og har kjøpt boka di, mye godt <3
Linn
Hei,
Anbefaler bake de igjen. Deigen bleier være helt nydelig å jobbe med (selv med vannet). Litt mel må ut på benken, men ikke mye. Bakte du de med surdeig eller gjær? Om du brukte surdeig, kan surdeigen ha vært for sur. Jeg har ikke hørt at de ikke har falt i smak enda, så hadde gitt de en sjans til 🙂
Henriette
Heisann. Kan man kaldheve deigen i 24 timer? Vil helst unngå å måtte bake dem ut kl 24 ikveld 🙈
Linn
Beklager sent svar. Deigen kan settes i kjøleskapet når den har stått tiden sin på benken 🙂
Marianne
Fantastisk gode polarbrød, beste eg har smakt👍☺️
Linn
SÅ gøy å høre!!
Anne
Disse var nyyydelige❤️👌🏻
Linn
👏🏻❤️